501 521 551 hello@mellou.pl

Grillowanie stało się już częścią letniej tradycji Polaków. W ogrodzie, na tarasie czy u wakacyjnego domku chętnie opiekamy mięso, warzywa i sery. Czy lepiej jest więc kupić grill gazowy czy węglowy? Przeczytaj nasz poradnik i dokonaj optymalnego zakupu.

Wady i zalety grilla węglowego

Grill węglowy to rozwiązanie klasyczne i nadal najpopularniejsze, co po części wynika z niskiej ceny samego sprzętu. Te najtańsze modele nie są zwykle najwyższej jakości i miewają krótki żywot, ale i te droższe nie zrujnują nam kieszeni. Z racji na powszechność wykorzystania grille węglowe dostępne są w bardzo szerokiej gamie kształtów, rozmiarów, kolorów i konstrukcji. Nie jest więc problemem wybór modelu nawet na bardzo mały balkon.

Lekki i łatwo składany grill węglowy jest doskonale przenośny i może być zabierany na działkę rekreacyjną czy wakacje. Zaawansowane modele posiadają pokrywy, dzięki którym wiatr nie jest przeszkodą, a mięso łatwiej jest dobrze dopiec bez wysuszania.

Niestety, w dylemacie grill gazowy czy węglowy nie ma jasnego zwycięzcy. Modele węglowe krytykowane są bowem za uciążliwość czyszczenia, trudności w użytkowaniu, a przede wszystkim kontrowersje zdrowotne (więcej poniżej). W porównaniu z grillem elektrycznym są też bardziej ograniczone – mogą być wykorzystywane wyłącznie pod gołym niebem z uwagi na dym.

Grill węglowy zajmuje mniej miejsca; źródło: unsplash.com
Grill węglowy zajmuje mniej miejsca; źródło: unsplash.com

Wady i zalety grilla gazowego

Grill gazowy zasadniczo jest znacznie większą inwestycją, co bywa dla wielu ludzi kryterium decydującym. Ze względu na zasadę działania, która wymaga instalacji butli z gazem jest też zwykle wyraźnie większy. Nie jest więc łatwo pomieścić go na mniejszym tarasie. Sama wymiana butli przez niektórych jest uważana za kłopotliwą.

Z drugiej strony grill gazowy to inna klasa pieczenia. Niczym na kuchence gazowej możesz dowolnie regulować temperaturę uzyskując optymalne efekty w zależności od rodzaju mięsa czy innych surowców. Sukcesy BBQ bardzo ławto jest więc powtarzać, a nawet laicy zdołają przyrządzić idealnego hamburgera czy karkówkę.

W grillu gazowym temperaturę jest łatwo regulować; źródło: unsplash.com
W grillu gazowym temperaturę jest łatwo regulować; źródło: unsplash.com

Grill gazowy czy węglowy – który jest zdrowszy?

We współczesnej dobie priorytetem zakupowym bywa zdrowie. Chętnie wybieramy produkty, które pomagają utrzymać szczupłą figurę i chronią przed szkodliwymi substancjami. W tej kategorii odpowiedź na pytanie grill gazowy czy węglowy jest oczywista.

Badania naukowe są niestety dość jednoznaczne. Grillowanie na węglu wiąże się z emisją substancji rakotwórczych, które przedostają się do jedzenia i w długim okresie czasu mogą realnie zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Szkodliwy jest zarówno dym, jak i wysoka temperatura opiekania, zwłaszcza w kontekście czerwonego mięsa. W trakcie jego grillowania powstają heterocykliczne aminy, które przez Światową Organizację Zdrowia uznane zostały za związki kancerogenne. Za każdym razem zaś, gdy tłuszcze z mięsiwa opadają na żarzący się węgiel dochodzi do uwolnienia policyklicznych aromatycznych węglowodorów, równie szkodliwych!

Grilowanie na gazie jest więc zdecydowanie zdrowsze i tym samym jest w szczególności polecane w rodiznach z młymi dziećmi, najbardziej wrażliwymi na wspomniane wyżej zagrożenia.

Smak i aromat: jak rodzaj grilla wpływa na smak potraw?

Odbijając piłeczkę, wielu speców kuchni zarzekać się będzie, że nic nie dorówna daniom z grilla węglowego. Niespecjalnie zdrowy dym jest dodatkiem, który znacząco wpływa na smak mięsa, serów i warzyw, a którego nie sposób jest zastąpić. Tak naprawdę efekt ten w dużej mierze zależy od węgla, którego użyjemy – jedne dają lepsze efekty niż inne. Nie da się jednak ukryć, że miłośnicy prawdziwego BBQ mogą grillem gazowym być nieco rozczarowani.

 Na obu typach grillów można przyrządzać mięso, warzywa i sery; źródło: unsplash.com
Na obu typach grillów można przyrządzać mięso, warzywa i sery; źródło: unsplash.com

Rozwiązania ekonomiczne: koszty grillowania na grillu gazowym a węglowym

Wspomnieliśmy już, że zdecydowania większość grillów gazowych jest wyraźnie droższa od węglowych odpowiedników. Zakup urządzenia jest jednak wydatkiem jednorazowym. Jak dylemat „grill gazowy czy węglowy” wygląda w kontekście długoterminowego użytkowania?

W tym przypadku wygywa jednak grill gazowy. Jedna butla z reguły wystarcza na cały sezon i nie jest przesadnym obciążeniem budżetu. Do grilla węglowego natomiast trzeba nieustannie dokupywać podpałkę i paliwo. Dodatkowe wydatkie obejmują tacki aluminiowe ograniczające zabrudzenie oraz środki wykorzystywane do koniecznego dość często czyszczenia.

Grillowanie dla początkujących: który grill jest łatwiejszy w obsłudze?

A propos czyszczenia grill węglowy niestety wymaga dość sporo pracy. Samo jego rozpalenie nie jest ani łatwe, ani szybkie. Dodatkowo dochodzi konieczność regularnego usuwania zanieczyszczeń, które po dłuższych imprezach mogą być całkiem spore. Przygotowanie mięsa na grillu węglowym nie jest też wcale takie oczywiste – często potrzeba wielu prób i błędów, aby nauczyć się prawidłowo regulować temperaturę.

Obsługa grilla gazowego jest zdecydowanie prostsza. Urządzenie włącza się jednym przyciskiem, a łatwość regulacji temperatury chroni przed wpadkami typu zwęglenie lub niedopieczenie. Choć więc kulinarnego ideału prawdopodobnie nie osiągniesz, możesz cieszyć się stałymi, satysfakcjonującymi rezultatami. Samo czyszczenie jest również znacznie prostsze.

Ekologiczne aspekty grillowania: czy lepszy jest grill gazowy czy węglowy?

Wreszcie, dla większości z nas nie bez znaczenia jest wpływ grillowania na środowisko naturalne. I w tym przypadku gazowa opcja okazuje się wyraźnie przyjaźniejsza. Grill węglowy w czasie 1 godziny pracy uwalnia dwa razy więcej dwutlenku węgla niż grill gazowy. Dodatkowo, ponieważ faktycznie palimy węgiel, do poiwtrza przedostają się również toksyczne cząstki stałe.

Czy to ważne? Wziąwszy pod uwagę jak wiele rodzin grilluje i jak często, zamiana grilla węglowego na gazowy naprawdę jest opcją bardziej ekologiczną i zdrowszą. Do życia bez smaku dymu można się przyzwyczaić, a i sąsiadom będzie milej, bo nie każdy węglowe aromaty lubi.