501 521 551 hello@mellou.pl

Statystyki pokazują, że średnia powierzchnia nowo budowanych mieszkań w wielkich miastach wynosi 50-60 mkw. Trudno się więc dziwić, że aranżacja małej kuchni staje się gorącym tematem na portalach wnętrzarskich. Jakie są najciekawsze rozwiązania w tym zakresie?

Aranżacja wnętrz – jak urządzić małą kuchnię?

Niewielka powierzchnia wymaga kompromisów – co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Z pewnych marzeń trzeba zrezygnować, inne należy okroić na miarę realiów. W podjęciu ostatecznej decyzji pomoże na pewno odpowiedź na kilka podstawowych pytań:

  • Ile osób jednocześnie pracuje w kuchni? W zależności od odpowiedzi można zaplanować minimalną długość blatu roboczego.
  • Ilu członków rodziny siada jednocześnie do śniadania? Czy stół w salonie rozwiązuje potrzeby jadalniane?
  • Jak często gotujemy/pieczemy? Które sprzęty AGD będą nam naprawdę potrzebne?
  • Jakie są nasze nawyki zakupowe? Czy wystarczy nam lodówka na bieżące potrzeby?

Każda rodzina może potrzebować nieco innej kuchni, a na małym metrażu design musi być odzwierciedleniem faktów, nie zaś trendów czy upodobań. Są więc gospodarstwa domowe, w których strzałem w dziesiątkę będzie wąska dwupalnikowa płyta grzewcza pozwalająca zaoszczędzić miejsce na blacie. W innych warto będzie zrezygnować z klasycznego stołu na rzecz małego blatu śniadaniowego.

źródło: https://www.alvhem.com/
źródło: https://www.alvhem.com/

Aranżacja małej kuchni z salonem

Współczesna architektura chętnie obala ściany i łączy domowników we wspólnej, otwartej przestrzeni. Kuchnia tworzy wówczas jedną całość z salonem, mimo że jest funkcjonalnie wydzieloną strefą. W najpopularniejszym wariancie ową odrębność zaznacza się barierą optyczną bądź fizyczną. Idealnym rozwiązaniem jest tutaj wyspa kuchenna, która pozwala wpleść dodatkową linię szafek i blatu, zamykając kuchnię i wyraźnie oddzielając ją od salonowego komfortu.

Aranżacja małej kuchni w oparciu o wyspę to pomysł naprawdę godny polecenia. Tym bardziej, że sama wyspa może mieć minimalistyczną formę, a nawet być ruchomym modułem. Tam, gdzie miejsca jest za mało, rozgraniczeniem może być jednak zmiana wykończenia podłogi lub ścian. Różne kolory i materiały budowlane doskonale oddziałują na nasze postrzeganie przestrzeni, a często służą również optycznemu powiększeniu powierzchni. Wreszcie, ciekawym pomysłem są również przeszklone lub ażurowe ścianki działowe, które nie blokują światła, ale pozwalają ukryć nieco dymiące garnki.

Warto uświadomić sobie, że kuchnia z salonem powinna jednak tworzyć spójną, logiczną całość. Nie mieszajmy więc modernistycznej, błyszczącej zabudowy z klasycznym wystrojem drewnianego stołu i tradycyjnej meblościanki. Tego typu stylowy chaos neguje podstawowe wymogi estetyczne.

źródło: https://www.admagazine.ru/
źródło: https://www.admagazine.ru/

Aranżacja małej kuchni z aneksem

Aneks kuchenny jest rozwiązaniem coraz popularniejszym, które w płynny sposób stapia kuchnię z pokojem dziennym. Okazuje się, że pojęcie gastronomicznego zaplecza nie jest już kojarzone w sposób negatywny, ale staje się naturalną częścią codziennego życia. Świadomie rezygnujemy więc z oficjalnej wytworności salonu na rzecz wygody, funkcjonalności i swojskości.

W rezultacie aranżacja małej kuchni staje się ambitną misją, w której trzeba bardzo umiejętnie połączyć prestiż z racjonalizmem; ideę wypoczynku zaś z domowymi obowiązkami. Stąd też szafki kuchenne coraz częściej przypominają meble salonowe, a te same desenie pojawiają się na blatach roboczych i stołach jadalnych.

Klasyczna mała kuchnia w formie aneksu może mieć postać jednoliniową lub przybierać kształt litery „L”. Oba rozwiązania mają swoje korzyści, a o wyborze jednego najczęściej decyduje szersza aranżacja powierzchni mieszkalnej. Warto jednak pamiętać, że kuchnia wymaga odpowiedniego oświetlenia i przestrzeni do swobodnego poruszania się. Najpiękniejsze nawet rozwiązanie nie będzie sukcesem, jeśli nie sprawdzi się w codziennym użytkowaniu.

 źródło: https://www.alvhem.com/
źródło: https://www.alvhem.com/

Sprytne pomysły na małą kuchnię

Projektanci wnętrz mają w zanadrzu również kilka asów. Okazuje się, że na tym samym metrażu można pomieścić znacznie więcej, jeśli podejdziemy do zadania z odpowiednią dozą kreatywności. Współpraca z doświadczonym ekspertem pozwoli optymalnie wykorzystać walory przestrzenne danego pomieszczenia.

W wachlarzu popularnych trików, które sprawiają, że aranżacja małej kuchni jest efektywniejsza, znajdują się między innymi:

  1. Zabudowane sprzęty AGD – zajmują mniej miejsca i ujednolicają wygląd małej kuchni.
  2. Kompaktowy zlewozmywak – jeśli posiadasz zmywarkę w zabudowie możesz oszczędzić dużo miejsca na blacie stawiając na mały zlew o szerokości do 40 cm.
  3. Wyspa kuchenna i stół w jednym – połączenie blatu roboczego z jadalnym pozwala zaoszczędzić bardzo dużo miejsca, także dzięki wysokim stołkom barowym, które łatwo jest zasunąć pod blat.
  4. Szafki po sam sufit – choć trudniejsze do wykorzystania stwarzają niezastąpiony potencjał przechowalniczy. Możesz je wykorzystać na naczynia czy przybory wykorzystywane tylko okazyjnie, np. świąteczne foremki.
  5. Dodatkowe półki – ogromna większość szafek kuchennych zawiera półki zbyt wysoko rozstawione. Ułatwia to co prawda manewrowanie, ale zabiera niepotrzebne miejsce. Ciekawym rozwiązaniem są połowicznej głębokości półki, które nie zaciemniają niepotrzebnie wnętrza, ale pozwalają schować kilka dodatkowych kubków.
  6. Otwierane ławy kuchenne – meble kuchenne na zamówienie pozwalają urządzić kąt jadalny w kuchni nie tylko co centymetra, ale także z dodatkową opcją przechowalniczą.
  7. Wieszaki na drzwiach – otwierane szafki można wykorzystać jeszcze lepiej, jeśli zainstalujemy na ich drzwiczkach zmyślne wieszaki. Tym prostym sposobem wydzielimy miejsce np. na ściereczki, szczotki do czyszczenia czy foliowe woreczki.
  8. Zestawy transparentnych pojemników do szafek – idealnie dopasowane do siebie, wypełniają całą dostępna przestrzeń, a przy tym dają się szybko i łatwo wyjmować w razie potrzeby.
  9. Przegródki – nic tak nie ułatwia zachowania porządku w szufladach jak dopasowane przegródki. Niektóre modele można wręcz składować jeden na drugim!
  10. Niestandardowe rozmiary – klasyczna szafka o szerokości 60 cm nie musi być wcale kuchennym ideałem. W „praniu” lepiej sprawdzają się na przykład płytki szuflady czy wysokie wąskie szafki na butelki. Upewnij się, że każdy moduł w kuchni ma swoje specyficzne przeznaczenie!
źródło: https://www.contemporist.com/

Kolorystyczne pomysły na aranżację małej kuchni

Mała kuchnia nie jest zwykle kaprysem, ale konsekwencją ogólnie ograniczonego metrażu mieszkania. Przy wyborze gamy kolorystycznej warto więc kierować się wytycznymi właściwymi dla aranżacji mniejszych wnętrz. Jasne barwy i pastelowe odcienie są opcją najczęściej polecaną.

Biały aneks kuchenny to rozwiązanie uniwersalne i ponadczasowe, ale niekoniecznie optymalne w przypadku ciemniejszego wystroju salonu. Stąd coraz popularniejsze są dwutonowe zabudowy, które pozwalają wpleść pośrednie tony do aranżacji ułatwiając meblową kompatybilność. Aranżacja małej kuchni może oczywiście również wykorzystywać uniwersalne drewno, ale dobrze, aby jego wykończenie (połysk lub mat) i temperatura pozostawała w harmonii z pozostałym wystrojem.

Nie bój się też bardziej śmiałych kolorów i deseniów. Mała kuchnia ma prawo być oryginalna i wyróżniać się pośród innych mebli salonowych. Lepszy efekt zawsze jednak dadzą barwy odpowiednio zgaszone bądź rozjaśnione, typu pastelowa mięta czy gołębi błękit. Nie zapominaj też o uroku motywów typu marmur, beton czy granit, które pomogą podkreślić styl aranżacji w niewielkiej skali.

źródło: https://www.john-lewis.co.uk/
źródło: https://thewondercottage.com/
źródło: http://olgabondar.net/

Dobre rady wnętrzarskie dla małej kuchni:

  • Mała kuchnia posiada niewielki blat roboczy – nie zastawiaj go niepotrzebnie! Regularne mycie i czyszczenie to nawyk, który warto sobie wpoić.
  • To, co się da, trzymaj w zamkniętych szafkach i szufladach. Otwarte półki nie są zabronione, ale warto umieszczać na nich jedynie naprawdę reprezentacyjną ceramikę kuchenną.
  • Jeśli już przechowujesz żywność na widoku, wybieraj raczej nieprzejrzyste pojemniki o minimalistyczny designie – zbyt dużo detali w szkle daje nieprzyjemny efekt chaosu.
  • Nie gromadź sprzętów i przyborów, których nie potrzebujesz i nie wykorzystujesz. W małej kuchnie nie ma miejsca na przezorność i zapobiegliwość – pozbywaj się rzeczy niepotrzebnych!